Enkelt och tryggt hemma

I samarbete med bostadsbolaget Stångåstaden, Utsikt bredband, Linköpings kommun och forskningsinstitutet Rise, är vi med i ett projekt som syftar till att öka möjligheterna för dig som är äldre att bo kvar i din egen bostad och leva ett självständigt och hälsosamt liv, långt upp i åren.

Som en del av projektet har vi, tillsammans med utvalda företag, utrustat två visningslägenheter med smart teknik, som nu testas och utvärderas. Målet är att kommunen, tillsammans med våra partners hos produktbolagen, så småningom ska kunna erbjuda förmånliga tekniska lösningar till våra seniora invånare.

Digital visning

Från och med mars 2021 presenterar vi en Digital resa, där du som är intresserad kan ta del av projektets innehåll. Här visas filmer som förklarar tjänsterna och produkterna samt vilka behov de möter. Till varje film hör också ett antal frågor som vi hoppas att du vill svara på. Det är till stor hjälp i vårt arbete.

Klicka här för att komma till den digitala resan! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Innehåll i filmen

Fokusområde hemmiljö

Hemmet har en djup betydelse för såväl oberoende och identitet, som sociala relationer och meningsfull aktivitet. Studier visar hur vardagen i hemmiljön ofta förändras efter exempelvis en olycka, med oro och otrygghet som följd. Något som kan underlättas med hjälp av bland annat:

  • Närståendepaket med passiva sensorer, ledljus, passivitetslarm etc.
  • Trygghetslarm i mobil och smart watch, med funktion både inom och utomhus. Innehåller geografisk trygghetszon och användaren kan larma själv.
  • Helautomatiska duschar och smarta toaletter.

Fokusområde sociala behov

Till våra grundläggande behov hör att få vara en del av sociala sammanhang – att kunna prata med och träffa familj, släkt och vänner eller delta i olika aktiviteter. Idag vet vi att ofrivillig ensamhet är en riskfaktor när det gäller hälsan. Det har blivit ännu tydligare under den rådande pandemin. Inom detta fokusområde testas följande tjänster:

  • Enkel videokommunikation, smidigt gränssnitt med bilder på kontakterna samt ”Vykortsfunktion”.
  • App som textar tal samt tal som läser upp text – i realtid.

Läs mer om projektet nedan.