Du som är ung

Många pratar just nu om viruset corona. Människor i flera länder är sjuka och många är oroliga. Eftersom viruset just har upptäckts, ökar kunskapen om det hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

När något allvarligt har hänt är det vanligt att du kan känna oro och ha många frågor.

Vad är Corona?

Corona är ett virus som kan göra folk sjuka. Sjukdomen du får heter covid-19.

Hur känns det att vara sjuk i Covid19?

Sjukdomen påminner om influensa. Du kan få feber, hosta och till exempel lite svårt att andas. De flesta blir snabbt friska igen.

En del personer kan bli allvarligt sjuka, i till exempel lunginflammation. Några få blir så sjuka att de riskerar att dö. Det gäller främst de som är äldre eller personer som redan har problem med hjärtat eller lungorna. Därför är det just nu extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om du själv är förkyld. De som blir allvarligt sjuka får hjälp på sjukhus.

Är Coronaviruset farligt för barn?

Eftersom viruset just har upptäckts, vet vi inte allt om det än. Men kunskapen ökar hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

Det finns också helt nya studier som visar att barn får mildare symtom än vuxna om de blir sjuka av coronaviruset.

Hur smittar Coronaviruset?

När en sjuk person nyser eller hostar sprider sig viruset med små droppar i luften. Det kallas för droppburen smitta. De små dropparna faller snabbt mot marken, men om du står nära någon som nyser eller hostar kan du få droppar på dig. Då kan du bli smittad. Därför är det bra att hålla sig lite längre ifrån andra än vanligt.

Det är också lätt att få viruset på händerna om du till exempel tar på ett handtag till en dörr

Vad kan jag göra för att inte bli smittad?

Även i vanliga fall är det bra att hålla händerna rena. Just nu är det extra viktigt. Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen.

Det är bra om du inte tar på ditt ansikte med händerna ifall du inte precis har tvättat dem. På det viset hindrar du viruset från att komma in i kroppen genom ögonen, näsan eller munnen.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och gör inte high-five eller andra liknande hälsningar, undvik också kindpussar.

Vad kan jag göra för att inte smitta kompisar och andra personer?

Nys och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och gör inte high-five eller andra liknande hälsningar, undvik också kindpussar.

Det är extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om du själv är förkyld. De har högre risk att bli allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation och riskerar att då att dö.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen.

Vad ska jag göra om jag själv känner mig sjuk?

Den som är sjuk ska just nu stanna hemma. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Det är inte säkert att du har blivit smittad av Corona, men för att inte riskera att smitta någon annan ska du ändå vara hemma

Om du har andra frågor om coronaviruset ska du ringa 113 13.

Finns det något botemedel mot Corona?

Idag finns det inget botemedel mot just det här viruset, men det finns vaccin framtagna. Ett vaccin är ett medel som skyddar dig mot en viss sjukdom. Att vaccinera sig är gratis och frivilligt.

Falska nyheter om Coronaviruset

Det kommer just nu många påhittade nyheter om coronaviruset. De kommer bland annat på digitala plattformar som till exempel Tiktok och Snapchat. Minst 70 falska nyheter har hittills kommit ut på internet och de sprids snabbt. En del falska nyheter kommer från olika länder, som skyller smittan på varandra.

Även i Sverige kommer det falska nyheter. En del handlar om att skolor ska stänga. Andra handlar om personer som blivit sjuka, fastän de inte har det.

Om du läser om coronaviruset på internet är det viktigt att du funderar över, och helst försöker ta reda på vem som står bakom det du läser. Det kallas för att kontrollera källan. Prata gärna med andra om ifall det som du läser verkligen kan vara sant. Dela heller inte information som du inte är helt säker på stämmer. På så vis hjälper du själv till med att stoppa falska nyheter om corona. Under rubriken "Var kan jag få veta mer om Corona" hittar du säker information om coronaviruset.

Vad är Folkhälsomyndigheten?

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som arbetar för folks hälsa. Det gör de genom att stödja samhällets arbete med hälsa och genom att hjälpa till att skydda mot hälsohot.

Var kan jag få veta mer om Corona?

Om du har några frågor om viruset kan du ringa 113 13.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.