Du som är ung

Många pratar just nu om viruset corona. Människor i flera länder är sjuka och många är oroliga. Eftersom viruset just har upptäckts, ökar kunskapen om det hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

När något allvarligt har hänt är det vanligt att du kan känna oro och ha många frågor.

Vad är Corona?

Corona är ett virus som kan göra folk sjuka. Sjukdomen du får heter covid-19.

Hur känns det att vara sjuk i Covid19?

Sjukdomen påminner om influensa. Du kan få feber, hosta och till exempel lite svårt att andas. De flesta blir snabbt friska igen.

En del personer kan bli allvarligt sjuka, i till exempel lunginflammation. Några få blir så sjuka att de riskerar att dö. Det gäller främst de som är äldre eller personer som redan har problem med hjärtat eller lungorna. Därför är det just nu extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om du själv är förkyld. De som blir allvarligt sjuka får hjälp på sjukhus.

Är Coronaviruset farligt för barn?

Eftersom viruset just har upptäckts, vet vi inte allt om det än. Men kunskapen ökar hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

Det finns också helt nya studier som visar att barn får mildare symtom än vuxna om de blir sjuka av coronaviruset.

Hur går det till att bli testad för Coronaviruset?

Testet för Corona görs genom ett prov som tas i näsan. Det tas med en liten pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. En del tycker att det känns lite obehagligt, men det går fort.

Ibland kan prov även tas från slem som du hostar upp.

Personalen som tar proverna har på sig särskilda skyddande kläder. De täcker hela kroppen, även ansiktet.

Hur smittar Coronaviruset?

När en sjuk person nyser eller hostar sprider sig viruset med små droppar i luften. Det kallas för droppburen smitta. De små dropparna faller snabbt mot marken, men om du står nära någon som nyser eller hostar kan du få droppar på dig. Då kan du bli smittad. Därför är det bra att hålla sig lite längre ifrån andra än vanligt.

Det är också lätt att få viruset på händerna om du till exempel tar på ett handtag till en dörr

Vad kan jag göra för att inte bli smittad?

Även i vanliga fall är det bra att hålla händerna rena. Just nu är det extra viktigt. Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen.

Det är bra om du inte tar på ditt ansikte med händerna ifall du inte precis har tvättat dem. På det viset hindrar du viruset från att komma in i kroppen genom ögonen, näsan eller munnen.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och gör inte high-five eller andra liknande hälsningar, undvik också kindpussar.

Vad kan jag göra för att inte smitta kompisar och andra personer?

Nys och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och gör inte high-five eller andra liknande hälsningar, undvik också kindpussar.

Det är extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om du själv är förkyld. De har högre risk att bli allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation och riskerar att då att dö.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen.

Vad ska jag göra om jag själv känner mig sjuk?

Den som är sjuk ska just nu stanna hemma. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Det är inte säkert att du har blivit smittad av Corona, men för att inte riskera att smitta någon annan ska du ändå vara hemma

Stanna hemma så länge du är sjuk och sedan i två dagar till. Annars finns det en risk att du smittar någon annan. Den personen kan bli allvarligt sjuk även om du själv bara är lite förkyld.

De flesta som blir sjuka behöver inte vård eftersom besvären ofta går över av sig själva. Om du har feber som håller i sig mer än fyra dygn, eller om din feber kommer tillbaka efter att den varit borta ett par dagar är det bra att ringa 1177.

Det är väldigt många som ringer 1177 just nu. Om du har andra frågor om coronaviruset ska du därför istället ringa 113 13.

Finns det något botemedel mot Corona?

Idag finns det inget botemedel mot just det här viruset. Många personer över hela världen har arbetat hårt med att få fram ett vaccin och nu har vaccineringen påbörjats. Ett vaccin är ett medel som skyddar dig mot en viss sjukdom. Att vaccinera sig är gratis och frivilligt.

Var kommer viruset ifrån?

Viruset kommer antagligen från ett djur, men ingen vet säkert. Viruset startade i området Wuhan i Kina. Idag har viruset spritt sig till Sverige och många andra länder.

Kommer min skola att ha öppet?

Många länder stänger sina skolor men i Sverige har regeringen bestämt att skolorna kan vara öppna för friska elever. Det beror bland annat på att föräldrar som arbetar med till exempel vård behövs på sina jobb just nu. Det blir svårt för dem att jobba om deras barn behöver vara hemma. Genom att skolor och förskolor hålls öppna bidrar vi till att andra viktiga funktioner i samhället kan fungera.

Det finns också barn som har det svårt hemma. För dem kan en stängning av skolan bli väldigt jobbig. Därför vill regeringen vara säker på att hitta bra lösningar för alla barn innan hela skolor stängs.

Om smitta hittas på en skola kan skolans rektor i samråd med en smittskyddsläkare bestämma att den ska stänga. En smittskyddsläkare är en läkare som är specialist på smitta och hur vi skyddar oss mot smitta.

Skolans rektor kan också göra andra tillfälliga förändringar, som att elever kan studera på distans.

Gymnasieskolor har periodvis bedrivit distansundervisning och även en del högstadieskolor. Det här är vad som gäller just nu. Regeringen kan fatta andra beslut om skolan längre fram beroende på vad som händer gällande viruset.

Falska nyheter om Coronaviruset

Det kommer just nu många påhittade nyheter om coronaviruset. De kommer bland annat på digitala plattformar som till exempel Tiktok och Snapchat. Minst 70 falska nyheter har hittills kommit ut på internet och de sprids snabbt. En del falska nyheter kommer från olika länder, som skyller smittan på varandra.

Även i Sverige kommer det falska nyheter. En del handlar om att skolor ska stänga. Andra handlar om personer som blivit sjuka, fastän de inte har det.

Om du läser om coronaviruset på internet är det viktigt att du funderar över, och helst försöker ta reda på vem som står bakom det du läser. Det kallas för att kontrollera källan. Prata gärna med andra om ifall det som du läser verkligen kan vara sant. Dela heller inte information som du inte är helt säker på stämmer. På så vis hjälper du själv till med att stoppa falska nyheter om corona. Under rubriken "Var kan jag få veta mer om Corona" hittar du säker information om coronaviruset.

Vad är Folkhälsomyndigheten?

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som arbetar för folks hälsa. Det gör de genom att stödja samhällets arbete med hälsa och genom att hjälpa till att skydda mot hälsohot.

Var kan jag få veta mer om Corona?

Om du har några frågor om viruset kan du ringa 113 13.

Det finns också flera myndigheter som på olika sätt arbetar med frågan om Corona:

www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har samlad information från olika ansvariga myndigheter

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.